AMK sokong Anwar bertanding di Pulau Pinang

Timbalan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Dr Afif Bahardin menyokong cadangan agar Datuk Seri Anwar Ibrahim kembali ke Parlimen menerusi salah satu kerusi di Pulau Pinang.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Jaya itu berkata ia kerana kubu kuat sokongan kepada ikon Reformasi itu sendiri adalah dari Pulau Pinang.

“Saya mengalu-alukan pandangan agar Anwar bertanding di Pulau Pinang sebab ‘political base’-nya di sini. Tapi kerusi mana, saya tiada hak atau kuasa nak umumkan.

“Tapi ada  beberapa kerusi Parlimen di sini, iaitu empat. Kita tunggu sajalah. Boleh juga jika beliau bertanding di luar Pulau Pinang. Maknanya, setiap jentera parti perlu bersedia untuk menghadapi PRK,” katanya memetik laporan Sinar Online.

Tambahnya, kemasukan Anwar ke Parlimen adalah sesuatu yang dinantikan orang ramai kerana ia adalah antara janji Pakatan Harapan pada Pilihan Raya Umum ke-14.

“Ini adalah mandat rakyat yang diintepretasikan pada 9 Mei lalu iaitu Anwar akan menjadi perdana menteri kelapan. Dan kita sedang penuhi tetapi proses itu perlu lancarlah,” katanya.

Anwar sebelum ini membayangkan akan kembali ke Parlimen menerusi satu pilihan raya kecil dalam tempoh terdekat.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=72291

Posted by on Sep 7 2018. Filed under BERITA UTAMA, NASIONAL. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Search Archive

Search by Date
Search by Category
Search with Google
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE