‘GST 6 peratus Najib sampai bila?’

Rakyat perlu lebih berhati-hati dengan janji Datuk Seri Najib Razak untuk mengekalkan cukai barangan dan perkhidmatn (GST) pada kadar 6 peratus selepas pilihan raya umum ke-14.

Pengarah Strategi Pusat KEADILAN, Sim Tze Tzin berkata sikap tersebut wajar kerana Najib sebenarnya berkuasa untuk menyemak semula kadar GST dalam Belanjawan 2019.

Ia sekaligus bermakna kadar GST sekarang mungkin kekal untuk tempoh lima bulan sahaja lagi, katanya.

“Kami berpendapat, pengumuman ini sekadar politik desperado sahaja. Beliau tahu rakyat begitu benci dengan GST. Jaminan Najib tidak pernah ditepati. 

“Tambahan pula, Najib tidak pula mengumumkan kadar GST enam peratus itu akan kekal untuk tempoh berapa lama selepas PRU14.

“Jika beliau berjaya merompak mandat untuk memerintah negara, beliau sebenarnya akan mempunyai kuasa untuk menyemak semula kadar GST dalam pembentangan Belanjawan 2019,” kenyataan beliau dipetik.

Tambahnya lagi, rakyat tahu yang mereka tidak boleh mengharapkan kadar GST kekal pada 6 peratus sahaja di bawah pentadbiran Najib.

Namun, pengumuman Najib semalam yang berikrar untuk mengekalkan GST membantu rakyat untuk membuat pilihan lebih bijak apabila mengundi kelak.

“Pilihan terbaik yang ada di tangan rakyat Malaysia kini adalah untuk menghapuskan terus GST.

“Pakatan Harapan sendiri menawarkan untuk menghapuskan GST sebagai salah satu daripada 10 Janji dalam 100 Hari.

“Pilihannya amat jelas. Undi Pakatan Harapan. 

“Pangkah Parti Keadilan Rakyat – untuk menghapuskan GST,” katanya.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=71694

Posted by on May 2 2018. Filed under BERITA UTAMA, NASIONAL. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Search Archive

Search by Date
Search by Category
Search with Google
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE