Hakim Rayuan kes Adam Adli tarik diri, keputusan ditangguh

(Oleh Nadia Hanafi)

PUTRAJAYA: Keputusan rayuan Akta Hasutan aktivis mahasiswa, Adam Adli yang dijadualkan hari ini ditangguh kepada tarikh yang akan ditetapkan kemudian.

Penangguhan itu disebabkan pihak Timbalan Pendakwaraya, Faiza Mohd Salleh mengemukakan bantahannya menolak panel hakim Datuk Wira Mohtarudin untuk mengendalikan kes ini dengan alasan hakim tersebut terlibat dengan pembebasan aktivis Safwan Anang dalam kes sama.

Peguam mewakili Adam, Latheefa Koya berkata, tindakan pihak pendakwa itu tidak wajar.

adam“Kami agak terkilan. Kalau ada bantahan terhadap panel, sepatutnya ia dibawa pagi tadi,” kata Latheefa ketika ditemui di ruang legar Istana Kehakiman Putrajaya.

Ekoran itu, Wira yang juga Pengerusi Panel Hakim Mahkamah Rayuan menarik diri dari kes tersebut.

“Anda telah meletakkan situasi saya dalam keadaan janggal, kalau anda rasa saya mungkin akan berat sebelah, saya tarik diri,” kata Wira selepas bantahan dari pihak Timbalan Pendakwaraya.

Aktivis pelajar berusia 28 tahun itu didakwa pada 23 Mei 2013 atas tuduhan menggesa kerajaan yang dipilih dijatuhkan, dalam satu forum pada 13 Mei tahun yang sama.

Pada 19 September 2014, Mahkamah Sesyen mendapati beliau bersalah di bawah Seksyen 4 (1) Akta Hasutan dan menjatuhkan hukuman penjara 12 bulan.

Adam gagal mengetepikan sabitan hasutan pada Februari tahun lalu, tetapi Mahkamah Tinggi memutuskan beliau hanya perlu membayar RM5,000 denda berbanding setahun penjara.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=69803

Posted by on Feb 28 2017. Filed under NASIONAL. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Search Archive

Search by Date
Search by Category
Search with Google
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE