‘Jualan Sentuhan Rakyat mempersenda rakyat’

Naib Presiden KEADILAN Nurul Izzah Anwar hari ini menggesa Umno BN menjelaskan sebab di sebalik tindakan parti itu menganjurkan jualan murah barang keperluan hanya sewaktu tempoh pilihan raya umum ke-14.

Menurutnya, Jualan Sentuhan Rakyat yang dianjurkan parti itu sebenarnya mempersendakan rakyat.

“Kenapa semua barangan tidak dijual dengan harga mampu beli sewaktu BN memerintah? 

“Situasi ini perlu diterangkan, lebih-lebih lagi apabila program anjuran BN seperti Jualan Sentuhan Rakyat boleh menjual barangan asas dengan harga teramat murah sempena kempen PRU14.

“Saya merasai kejelikan rakyat terhadap pimpinan BN, yang kerap kali mempersendakan dan menafikan keluhan rakyat yang tertekan dengan kenaikan harga barang,” katanya dalam kenyataan petang ini.

Penyandang kerusi Parlimen Lembah Pantai itu membuat kenyataan itu selepas Timbalan Presiden Umno, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan yang Jualan Sentuhan Rakyat itu akan dibawa ke Sarawak selepas ia mendapat sambutan di Sabah dan Semenanjung.

Jualan itu menyaksikan daging lembu segar yang dijual pada harga RM10 sekilogram sehingga RM20 berbanding harga pasaran sekitar RM30 dan beras 10 kilogram daripada RM10 sekampit kepada RM22 sekampit berbanding harga pasaran RM26.

“Menghampiri PRU14, sekali lagi janji manis ditabur BN untuk mengaburi kesusahan rakyat selama 5 tahun di bawah pentadbiran kerajaan BN terdahulu. 

“Menteri yang diberikan kuasa gagal mengawal dan menurunkan harga barang supaya rakyat menikmati kehidupan harian yang lebih selesa,” kata Nurul Izzah.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=71640

Posted by on Apr 19 2018. Filed under BERITA UTAMA, NASIONAL. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Search Archive

Search by Date
Search by Category
Search with Google
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE