Larangan keluar malam belum sesuai dilaksana

Larangan keluar malam ke atas kanak-kanak dan remaja di bawah usia 18 tahun masih belum sesuai untuk dilaksanakan, kata Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu berkata ia kerana faktor seperti ketiadaan ibu bapa di rumah yang mungkin melaksanakan lebih daripada satu pekerjaan bagi menyara hidup.

“Terdapat juga keperluan untuk kanak-kanak berada di luar rumah pada waktu malam seperti kelas tuisyen, aktiviti sukan dan agama di surau.

“Terdapat juga kanak-kanak yang bekerja bagi membantu menyara keluarga daripada segi sosio ekonomi seperti yang dibenarkan oleh Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO) bagi kanak-kanak berumur 15 tahun ke atas kerana pendidikan sekunder kita juga belum diwajibkan,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau menjawab soalan Datin Dr Tan Yee Kew (PH-Wangsa Maju) yang ingin tahu keputusan kerajaan berhubung cadangan perintah berkurung kepada remaja di bawah umur 18 tahun seperti dibincangkan awal tahun ini.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=73098

Posted by on Mar 14 2019. Filed under BERITA UTAMA, NASIONAL. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Search Archive

Search by Date
Search by Category
Search with Google
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE