Malaysia tambah eksport nanas ke China

China menjadi pasaran antarabangsa baru Malaysia untuk pelbagai nanas premium, MD2, berikutan kejayaan durian menembusi negara itu pada Mei lepas.

Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Sim Tze Tzin yakin kementeriannya dapat mencapai eksport sebanyak RM350 juta tahun ini berbanding RM343 juta pada 2018.

“Industri nanas negara dijangka mempunyai kadar pertumbuhan tahunan sebanyak lima peratus setahun berdasarkan trend yang semakin meningkat dan penerimaan terhadap nanas Malaysia.

“Pengeluaran nanas kebangsaan pada 2019 dijangka bernilai RM530 juta berbanding RM502 juta pada 2018,” katanya kepada media selepas pelancaran penerbangan sewa khas Malaysia yang pertama untuk membawa nanas dari Malaysia ke Zhengzhou, China, di Sepang pada 26 November lalu.

Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Malaysia Airports Holdings Bhd, Raja Azmi Raja Nazuddin dan Duta Khas Malaysia ke China, Tan Kok Wai.

Sim berkata produk nanas Malaysia telah menembusi 20 negara, dengan negara-negara pengimport utama termasuk dari Singapura, Jepun, Hong Kong, China, Timur Tengah dan Eropah.

Beliau berkata pada masa ini terdapat kira-kira 16,500 hektar ladang nanas, dan 2,500 hektar ditanam dengan pelbagai MD2.

Sim berkata langkah Linghang International (M) Sdn Bhd (LHM) untuk mengeksport nanas MD2 ke China akan membuka peluang kepada petani dan usahawan untuk memasarkan produk mereka melalui syarikat pengeksport.

“Usaha LHM pasti akan meningkatkan jumlah eksport nanas dari Malaysia terutamanya ke China.

“Saya difahamkan bahawa LHM akan mengeksport nanas melalui tiga penerbangan kargo setiap minggu, sekurang-kurangnya 2,000 tan nanas setahun – anggaran jumlah eksport bernilai RM12 juta,” katanya.

Beliau berkata penerbangan sewa khas berjadual ke Zhengzhou akan meningkatkan dan mengukuhkan hubungan perdagangan dua hala antara Malaysia dan China.

Sementara itu, Sim berkata selepas durian dan nanas, kementerian merancang untuk mengeksport nangka, cempedak, belimbing dan rambutan.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=74358

Posted by on Nov 27 2019. Filed under BERITA UTAMA, NASIONAL. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Search Archive

Search by Date
Search by Category
Search with Google
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE