Najib teruja mahu perkukuh ekonomi US, ini jawapan Trump

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menerima maklum balas ringkas daripada Presiden Amerika Syarikat Donald Trump apabila bercerita tentang pelaburan yang akan dibuat Malaysia di Amerika Syarikat dalam sesi lawatannya ke negara itu.

Senario itu dapat dilihat menerusi transkrip perbualan Najib dan Trump sebelum mesyuarat dua hala Malaysia dan Amerika Syarikat.

Trump memulakan ucapannya dengan mengalu-alukan kehadiran Najib dan mengucapkan terima kasih kepada Malaysia yang menurutnya kini tidak lagi mempunyai hubungan dagangan dengan Korea Utara.

Najib kemudian bercerita panjang lebar tentang cita-cita Malaysia untuk membantu memperkukuhkan ekonomi Amerika Syarikat.

Namun, ia dijawab dengan tiga patah perkataan sahaja, “Bagus,” “Bagus,” dan “Betul”.

Berikut adalah transkrip penuh pertemuan mereka:

Di bawah adalah kenyataan Presiden Amerika Syarikat Donald Trump dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak di Bilik Kabinet Rumah Putih.

Donald Trump: Terima kasih banyak. Saya berbangga menerima kunjungan Perdana Menteri Malaysia dan dif-dif kehormat semua. Kami membincangkan hal perdagangan – rundingan perdagangan yang sangat besar. Kami bekerja ke arah rundingan pembelian jet Boeing bernilai antara USD10 dan USD12 bilion, enjin General Electric dan banyak lagi.

Selain itu, Malaysia adalah pelabur besar di Amerika Syarikat dalam bentuk saham dan bon dan bursa saham. Mereka sangat gembira kerana kita mencapai mata tinggi baru hampir setiap hari.

Dan kita amat berbangga dengan bursa saham kita dan apa yang berlaku sejak saya menjadi presiden. Saya ucapkan tahniah kepada anda untuk pelaburan-pelaburan itu.

Tetapi saya juga mahu katakan ini satu penghargaan bagi saya dapat menerima kehadiran anda di sini. Satu penghargaan dapat menerima kunjungan delagasi-delegasi lain juga.

Saya percaya anda semua akan berada di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) minggu depan, ramai orang akan hadir ke PBB minggu depan. Ia akan jadi minggu yang mengujakan dan kita semua tertunggu-tunggu.

Tetapi saya mahu ucapkan terima kasih atas semua pelaburan yang kamu buat di Amerika Syarikat. Juga, perdana menteri mempunyai peranan besar tidak membenarkan IS – atau apa yang kamu sebut Daesh – dan lain-lain lagi untuk terus wujud. Dan beliau sangat kuat melawan keganasan di Malaysia dan menjadi pendukung kuat usaha itu. Ini perkara penting kepada Amerika Syarikat.

Hubungan niaga dengan Korea Utara

Beliau tidak lagi menjalankan perniagaan dengan Korea Utara lagi, perkara itu amat penting buat kita semua. Semalam ada pengundian untuk sekatan ekonomi. Kami rasa ini satu langkah yang amal kecil – bukan perkara besar. Rex dan saya telah berbincang – tidak besar. Saya tidak tahu jika terdapat sebarang kesan, tetapi dikira baik untuk dapat undian 15-0. Tetapi sekatan ekonomi bukan apa-apa berbanding apa yang berlaku.
Jadi terima kasih pada semua yang hadir, kami hargainya. Perdana menteri, kami berbangga menerima kunjungan anda ke Amerika Syarikat dan Rumah Putih. Terima kasih semua kerana hadir. Terima kasih banyak. Terima kasih.

Kamu ada apa-apa hendak cakap?

Najib: Terima kasih banyak tuan presiden atas undangan pada saya dan delegasi untuk bertemu di Rumah Putih. Saya hendak katakan kami datang ke sini dengan cadangan bernilai tinggi untuk dikemukakan.

Pertama, kami mahu membantu memperkukuhkan ekonomi AS. Saya datang dengan tiga cadangan khusus. Pertama, kami mahu mempertingkat pembelian pesawat Boeing oleh MAS.

Kami bersedia untuk 25 pesawat 737 MAX 10 dan lapan 787 Dreamliners. Dan terdapat kebarangkalian kukuh – bukan kemungkinan – kebarangkalian kami akan tambah 24 lagi 737 MAX 10 pada masa depan. Jadi dalam tempoh lima tahun, rundingan ini akan bernilai lebih AS$10 bilion. Itu yang pertama. Kami juga cuba memujuk AirAsia untuk membeli enjin GE.

Trump: Bagus.

Najib: Kedua, kami ada Kumpulan Wang Simpana Pekerja, iaitu wang persaraan utama di Malaysia. Ia ada modal besar untuk dieksport. Kami melabur hampir AS$7 bilion dalam bentuk ekuiti di Amerika Syarikat. Dan kami mahu berhasrat melabur tiga atau empat bilion dolar untuk mendukung kemudahan pembangunan semula Amerika Syarikat.

Trump: Bagus.

Najib: Ketiga, dana kekayaan negara kami, Khazanah, mereka ada pejabat di Silicon Valley. Ia telah melabur kira-kira $400 juta dalam syarikat teknologi tinggi dan mereka juga berhasrat untuk menambah pelaburannya.

Kedua, tuan presiden, pentadbiran anda juga mahu menjadikan Amerika Syarikat selamat — dan dengan itu dunia juga selamat – kami beriltizam melawan Daesh, IS, Al-Qaeda, Abu Sayyaf – semuanya. Mereka ini musuh Amerika Syarikat, mereka juga musuh Malaysia, dan kami akan lakukan peranan kami untuk pastikan dunia ini selamat.

Kami juga akan menyumbang untuk perang ideologi kerana kamu mesti menangi hati dan minda. Dan kuncinya ialah dengan mendukung rejim Muslim yang sederhana dan progresif di seluruh dunia kerana ia adalah wajah sebenar Islam, wajah asli Islam. Lebih banyak kamu bersama rejim progresif dan sederhana, lebih baik untuk memenangi hati dan minta orang Islam di seluruh dunia.

Trump: Betul.

Najib: Jadi tuan presiden, terima kasih sekali lagi. Amerika Syarikat akan sentiasa menjadi rakan untuk tempoh yang amat-amat lama. Dan tahun ini memasuki ulang tahun ke-60 dan saya harap pertemuan hari ini akan membuatkan hubungan dua hala ini lebih kukuh di masa-masa depan.

Trump: Terima kasih. Saya hargainya.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=70505

Posted by on Sep 13 2017. Filed under BERITA UTAMA, NASIONAL. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Search Archive

Search by Date
Search by Category
Search with Google
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE