PRU 14 paling kotor – KEADILAN

(Oleh Nadia Hanafi)

SHAH ALAM 9 MEI: Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU 14) bakal menjadi paling kotor dalam sejarah pilihan raya Malaysia, kata Nurul Izzah Anwar.

Pengarah Pilihan Raya KEADILAN itu berkata, ia susulan penipuan dan manipulasi yang dilakukan ke atas senarai daftar pemilih.

nurul izzah_2Katanya, tindakan tersebut bertujuan supaya pemilih terkeluar daripada senarai mengundi.

Menurut beliau, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) juga gagal mengendalikan proses bantahan kes siasatan awam melibatkan daftar pemilih.

Ahli Parlimen Lembah Pantai itu berkata, dalam proses bantahan, pengundi terpaksa menunggu sehingga enam bulan sebelum namanya dimasukkan ke dalam daftar pemilih.

“Apa yang kita bangkitkan adalah berkenaan hak pengundi. Nampak sangat cara sistematik tersusun cubaan untuk menipu dalam pilihan raya.

“Saya sedang meniupkan semboyan amaran bahawa PRU Ke-14 bakal menjadi pilihan raya terkotor,” kata Nurul Izzah pada sidang media di Pejabat SPR Selangor, pagi ini.

Sambungnya, penipuan ini menjadikan sistem pilihan raya di bawah pentadbiran Datuk Seri Najib Razak paling teruk.

“Bukan sesuatu yang mengejutkan untuk meminta Pengerusi SPR meletak jawatan sekarang.

“Ternyata sistem pilihan raya era Datuk Seri Najib lagi bobrok berbanding Perdana Menteri sebelumnya,” ujar Nurul Izzah.

Beliau sebelum itu memantau proses siasatan awam daftar pemilih bagi kawasan Parlimen Kapar.

Sebanyak 505 kes daftar pengundi yang dibantah untuk dibicarakan hari ini bermula 9 pagi sehingga 5 petang.

Mengulas lanjut, kata Nurul Izzah lagi, setiap isu yang dibangkitkan merupakan bantahan yang telah dibangkit pada 2011 semasa jawatankuasa pilihan raya khas berkait dengan reformasi.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=69925

Posted by on May 9 2017. Filed under BERITA UTAMA, NASIONAL. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Search Archive

Search by Date
Search by Category
Search with Google
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE