Selangor bina 10,000 rumah mampu milik

( Oleh : Norutul Ilham )

Kerajaan Selangor membuktikan keprihatinannya membela nasib rakyat apabila menjadi pelopor Skim Rumah Mampu Milik sebagai inisiatif membantu golongan berpendapatan rendah.

Menurut Exco Jawatankuasa Tetap Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Setinggan Kerajaan Selangor, Iskandar Abdul Samad, skim itu dilaksanakan untuk meringankan kesusahan hidup rakyat.

Skim Perumahan Mampu Milik Selangor konsep baru, kerajaan negeri melalui Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) mensasarkan untuk membina sejumlah 10,000 rumah mampu milik.

“Buat masa ini sejumlah 3,317 unit rumah kos rendah sedang dibina. Sejumlah 10,338 unit rumah kos rendah dalam proses pemulihan iaitu projek terbengkalai atau projek sakit,” katanya pada kenyataan baru-baru ini.

Katanya, proses pembinaan perumahan itu masih diteruskan selain pemulihan projek terbengkalai.

“Rumah-rumah kos rendah masih dibina di Selangor. Buat masa ini sejumlah 3,317 unit rumah kos rendah sedang dalam pembinaan.

“Sejumlah 10,338 unit rumah kos rendah dalam proses pemulihan iaitu projek terbengkalai atau projek sakit. Sementara 8,579 unit rumah kos rendah telah diluluskan untuk dibina. Jumlah rumah kos rendah yang akan siap dibina adalah 22,234 unit,” ujarnya.

Tambahnya, rumah mampu milik kerajaan Selangor jauh lebih murah berbanding Barisan Nasional (BN).

Gambar hiasan.

“Kerajaan Selangor menurunkan sewa yang pernah dinaikkan oleh BN pada Jun 2007. Pengurangan sewa ini bagi mereka berpendapatan di bawah RM1,500 sebulan atau yang mempunyai tanggungan yang ramai.

“Mereka yang hendak menyewa rumah PPR tidak perlu membayar deposit secara sekali gus. Bagi yang berpendapatan rendah, deposit boleh dibayar secara ansuran.

“Sekarang kita dalam peringkat akhir rundingan dengan sebuah bank bagi menyediakan pinjaman perumahan di bawah skim pinjaman khas untuk mereka yang tiada slip gaji iaitu yang bekerja sendiri,” katanya.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=24185

Posted by on Dec 8 2011. Filed under NASIONAL. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Search Archive

Search by Date
Search by Category
Search with Google
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE