Selangor lancar dokumen halatuju negeri pintar

Selangor menerusi entiti pelaburan strategiknya, Menteri Besar Selangor Incorporated (MBI Selangor) melancarkan dokumen ‘Selangor Regional Powerhouse Roadmap’ baru-baru ini sebagai panduan kepada negeri termaju di Malaysia itu untuk menjadi kuasa ekonomi serantau.

Dokumen yang mengandungi 11 bidang fokus pintar dan 10 inisiatif serta menyediakan garis panduan untuk Selangor memacu ke hadapan selepas berjaya memperoleh status negeri pintar pada 2025 kelak, dilancarkan Menteri Besar Selangor, Amirudin Shari pada Kongres Sedunia Ekspo Bandar Pintar (SCEWC) di Barcelona, Sepanyol, yang berlangsung pada 19 hingga 22 November.

Ketua Pegawai Eksekutif MBI Selangor, Raja Shahreen Raja Othman berkata, pelancaran berkenaan dibuat di SCEWC bagi mendapatkan maklum balas dan kritikan terus daripada pakar perbandaran dan pembangunan masa hadapan.

“Kita sudahpun mendapat beberapa maklum balas daripada beberapa negara lain, termasuk daripada pihak kerajaan luar yang sudahpun melihat potensi dan ruang kerjasama yang boleh dijalin menerusi pelan hala tuju ini,” katanya dalam kenyataan semalam.

Sebelum ini, pelbagai forum dan perbincangan diadakan dengan pemegang kepentingan di Malaysia untuk mendapatkan pandangan dan maklum balas mereka.

Raja Shahreen berkata, cabarannya kini adalah untuk berfikir di luar kotak dalam menyediakan penyelesaian bagi mendepani cabaran kini dan masa hadapan di negeri Selangor.

Justeru itu, katanya, Selangor perlu terus memberi fokus kepada usaha untuk membangunkan bakat dan tumpuan khusus kepada usaha membina keupayaan belia di Selangor, lapor Bernama.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=74355

Posted by on Nov 27 2019. Filed under BERITA UTAMA, NASIONAL. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Search Archive

Search by Date
Search by Category
Search with Google
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE