Selepas 15 tahun, KEADILAN kini bertambah kuat

(Oleh: Lyn Nasir)

KUALA LUMPUR 4 APRIL: Tanggal 4 April 1999 merupakan tarikh keramat bagi KEADILAN apabila ia mula diasaskan dan sekaligus mencipta lembaran baru bagi politik tanah air.

Penubuhan parti politik pelbagai kaum itu lahir dari gelombang reformasi yang tercetus selepas pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim dari kabinet dan pemenjaraan terhadapnya atas pelbagai fitnah moral.

Anwar Masjid NegaraPada awalnya, NGO dan ahli parti politik pembangkang menubuhkan Gerakan Keadilan Rakyat Malaysia (GERAK) dan kemudian Pergerakan Keadilan Sosial (ADIL), sebagai salah satu platform gerakan reformasi dalam menetang kezaliman kerajaan.

Sehinggalah pada 1 April 1999, Parti KEADILAN Nasional ditubuhkan dan Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail diberi mandat sebagai presiden.

Beliau mencipta sejarah sebagai wanita pertama Malaysia yang menerajui sebuah parti politik pembangkang di Malaysia.

Bangkit menentang kezaliman terhadap suaminya, Wan Azizah kemudian menyertai pilihan raya pertama bagi kerusi parlimen Permatang Pauh pada tahun yang sama dan berjaya memenangi pilihan raya itu dengan majoriti besar.

Parti Keadilan Nasional kemudian bergabung dengan Parti Rakyat Malaysia (PRM) yang dipimpin tokoh politik, Dr Syed Husin Ali pada 2003 dan dinamakan Parti KEADILAN Rakyat atau KEADILAN.

Bermula sejak itu, KEADILAN terus mengorak langkah menjadi sebuah parti politik pembangkang yang kuat dan berjaya menggugat kedudukan Umno Barisan Nasional dalam politik negara.

Pada 2008, KEADILAN bersama rakan gabungannya dalam Pakatan Rakyat iaitu Pas dan DAP mengetepikan majoriti dua pertiga kerusi di parlimen yang menyaksikan lima negeri jatuh ke tangan Pakatan Rakyat.
Sokongan golongan muda

 

Hari ini bersamaan 1 April 2014, maka KEADILAN berusia genap 15 tahun selepas pelancarannya pada 4 April 1999.

Mengulas perkara itu, Setiausaha Agung KEADILAN, Datuk Saifuddin Nasution Ismail berkata, KEADILAN kini memiliki lebih 500,000 ribu anggota, dan mendapat sokongan yang kuat terutama golongan muda.

Saifuddin berkata, ia merupakan pencapaian luar biasa dalam tempoh singkat sekaligus menjadikan KEADILAN antara parti pembangkang yang terkuat di Malaysia.

“KEADILAN kekal memikat hati orang ramai khususnya anak muda kerana mereka ini yang bakal merentasi dan mewarisi kesinambungan parti ini untuk lebih bertahan dalam tempoh yang lama.

“Sehingga kini kita dah mencecah 500 ribu keahlian, ini menjadikan KEADILAN antara parti pembangkang yang terkuat di Malaysia, walaupun umurnya muda tapi mampu bertahan lama sehingga hari ini.

“Selain itu, langkah yang kita ambil untuk bergabung dengan parti komponen lain seperti DAP dan PAS juga menjadikan kita sebuah parti gabungan yang lebih utuh, hebat dan kuat,” katanya ketika dihubungi.

 

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=60486

Posted by on Apr 4 2014. Filed under BERITA UTAMA, NASIONAL. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Search Archive

Search by Date
Search by Category
Search with Google
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE