Tinjauan Rafizi dapati Najib masih gagal menangi pengundi

KUALA LUMPUR 16 OGOS: Dasar dan inisiatif yang dilaksanakan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak masih gagal untuk memenangi, kata Naib Presiden KEADILAN, Rafizi Ramli.

Ahli Parlimen Pandan itu membuat pengumuman tersebut yang diperolehinya selepas tinjauan yang dibuat badan kaji selidiknya, Invoke Centre for Initiative Policy (Invoke-CPI).

Rafizi berkata tinjauan itu mendapati kebanyakan pemberi maklum balas pesimis mengenai ekonomi negara.

“Apa yang kami dapati, pengumuman demi pengumuman nampaknya tidak berjaya mengalih pandangan di peringkat akar umbi.

“Ia tidak menaikkan sentimen, mereka gagal,” katanya pada sidang akhbar hari ini, memetik Malaysiakini.

Keputusan kaji selidik itu mendapati bahawa 78 peratus daripada responden berbangsa India berpendapat kedudukan kewangan keluarga mereka lebih buruk sekarang berbanding empat tahun lalu.

Perangkaan itu jauh lebih tinggi daripada responden Melayu dan Cina, dengan hanya 61 dan 66 peratus masing-masing memberikan maklum balas kepada soalan yang sama.

Ini menunjukkan bahawa Pelan Tindakan Masyarakat India Malaysia yang dilancarkan oleh Najib pada April tahun ini, tidak banyak memberi kesan kepada pengundi bangsa itu, kata Rafizi.

Tinjauan Invoke-CPI mengenai sentimen pemilih melibatkan 3,783 responden dan dilaksanakan antara 10 Jun hingga 14 Julai tahun ini.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=70388

Posted by on Aug 16 2017. Filed under BERITA UTAMA, NASIONAL. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Search Archive

Search by Date
Search by Category
Search with Google
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE