Umno fitnah Tian Chua supaya rakyat tertipu

(Oleh Sidiqin Omar)

KUALA LUMPUR 15 MAC: Naib Presiden KEADILAN, Tian Chua menjelaskan, fitnah yang disebarkan Umno BN melalui blogger upahan dan media dikuasainya punca budaya tuduh-menuduh dan adu domba menyebabkan negara rosak.

Tegas Tian, kenyataannya sebelum ini dimanipulasi, tidak dibaca mengikut konteks manakala fitnah berterusan terhadapnya seolah-olah mengeluarkan kata-kata yang tidak sewajarnya.

Subky_Tian_Ishak

Ahli Parlimen Batu, Tian Chua bersama veteran Harakah, Subky Latif (kiri) dan Yang Dipertua Pas Batu, Ishak Surin

“Mustahil saya akan menghina komando polis semasa pencerobohan di Lahad Datu. Saya sendiri sampaikan ucapan takziah kepada keluarga anggota keselamatan.

“Ini tanggungjawab suci yang harus kita berikan penghormatan,” katanya dalam ceramah ‘Tian Chua Jawab Lahad Datu’ di Markaz Tarbiyyah Pas Pusat di Taman Melewar, malam tadi.

Merujuk insiden pencerobohan di Lahad Datu, kata Tian, fitnah merebak ke seluruh negara akibat ‘media blackout’ oleh kerajaan Umno BN, menghalang maklumat sehingga rakyat membuat andaian dan spekulasi.

“Orang tak tahu apa yang saya cakap. Bila saya sebut itu? Tiada bukti. Inilah budaya fitnah jahat yang telah meresap ke semua lapisan masyarakat, sehingga negara kita rosak,” katanya.

Katanya, akibat fitnah berterusan yang turut disambung Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishamuddin Hussein tanpa usul periksa, Tian menerima lebih seribu SMS ugutan kerana nombor telefonnya dipaparkan do blog upahan Umno BN.

Tian memberi penerangan depan lebih 1,000 hadirin di Markaz Tarbiyah Pas Pusat, Taman Melewar, Gombak

Tian memberi penerangan depan lebih 1,000 hadirin di Markaz Tarbiyah Pas Pusat, Taman Melewar, Gombak

“Tapi, saya sedikit pun tidak berdendam atau kesal dengan mereka. Atas rasa patriotisme mereka keluarkan kata-kata kesat. Ini kerana mereka ditipu oleh blogger Umno.

“Itu sebabnya saya ambil tindakan undang-undang ke atas Papgomo dan blogger lain yang memfitnah,” kata Tian disambut tepukan gemuruh hadirin. (SDQ)

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=47457

Posted by on Mar 15 2013. Filed under NASIONAL. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Search Archive

Search by Date
Search by Category
Search with Google
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE