Video lelaki dibelasah ‘polis’ guna tukul tersebar

KUALA LUMPUR 18 Feb: Sebuah rakaman video menunjukkan sekumpulan individu membelasah seorang lelaki hingga berlumuran darah, tersebar di internet.

Video tersebut merakam sekurang-kurangnya 10 lelaki, mengerumuni kereta dinaiki mangsa sebelum menariknya keluar dan memukulnya tanpa belas kasihan.

samseng 2Keadilan Daily tidak dapat mengesahkan sama ada beberapa lelaki dalam video itu adalah anggota polis berpakaian preman ataupun orang awam.  Manakala lokasi dan tarikh kejadian juga tidak dapat dipastikan.

Bagaimanapun rakaman itu jelas menunjukkan  anggota polis beruniform  di tempat kejadian tidak bertindak menghalang perbuatan itu, malah ada antaranya ikut sama  memukul mangsa.

Dalam rakaman selama lima minit itu, seorang lelaki berbaju belang dilihat naik ke atas kereta dinaiki mangsa dan menghayun penukul besi ke arahnya.

Mangsa yang dipercayai suspek penjenayah kemudian diheret keluar daripada keretanya sebelum beberapa individu lain memukul bertubi-tubi dan menendang beliau.

Salah seorang lelaki berbaju batik pula dilihat cuba menghempas batu ke kepala lelaki tersebut, tetapi dihalang.  Mangsa yang cedera, kemudian diheret ke arah kereta peronda polis berhampiran tempat kejadian.

Sementara itu, maklumat di Facebook menyatakan lelaki yang menggunakan penukul besi dalam video itu bukan anggota polis, sebaliknya anggota Skim Rondaan Sukarela (SRS).

Bagaimanapun, timbul persoalan mengapa beberapa anggota polis yang berada di tempat kejadian tidak menghalang perbuatan itu.

Rakaman ini sekali lagi mencemar reputasi polis yang semakin buruk, ekoran salah laku anggotanya seperti memukul suspek penjenayah, kes tembakan rambang terhadap orang awam dan kematian dalam tahanan.

Terbaru, melibatkan seorang pengawal keselamatan, C Sugumar yang mati dalam satu kejadian di Hulu Langat 23 Januari lalu.

Antara kes lain termasuk kematian Chang Ching Te awal tahun ini, kematian A Kugan yang dipukul dalam balai polis pada 2009 dan kes remaja 14 tahun, Aminul Rasyid Amzah yang ditembak dalam satu kejadian di Shah Alam pada 2010.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=45381

Posted by on Feb 18 2013. Filed under NASIONAL. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Search Archive

Search by Date
Search by Category
Search with Google
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE