Wan Azizah gesa Parlimen Switzerland sokong pulangkan wang 1MDB

Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail menggesa Parlimen Switzerland agar menyokong usul memulangkan wang berkaitan 1MDB kepada Malaysia.

Gesaan itu dibuatnya yang juga merupakan anggota Parlimen Permatang Pauh selepas seorang anggota Parlimen Switzerland iaitu Carlo Sommaruga memajukan usul itu di Switzerland.

“Saya telah menulis kepada semua 200 anggota Parlimen Switzerland bagi mempertimbangkan hasrat agar pemulangan dana disempurnakan menerusi prosedur guaman bersama kepada kerajaan Malaysia yang kompeten, tidak tercemar dengan rasuah dan kleptokrasi.

“Saya berharap usul itu mendapat sokongan anggota parlimen Switzerland,” kenyataan beliau dipetik.

Switzerland dilaporkan sedang menuntut sejumlah CHF95 million (RM400 juta) yang dirampas daripada beberapa bank kerana mempunyai kaitan dengan 1MDB.

Namun Carlo Sommaruga daripada Parti Sosial Demokrat mengusulkan agar Switzerland mengembalikan sekurang-kurangnya sebahagian daripada wang itu kepada

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=71458

Posted by on Mar 13 2018. Filed under BERITA UTAMA, NASIONAL. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Search Archive

Search by Date
Search by Category
Search with Google
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE