Wan Azizah: Wang beli Equanimity sepatutnya milik rakyat

Ketua Pembangkang Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail kesal dengan sikap tidak endah Putrajaya dengan rampasan kapal The Equanimity di Indonesia.

Menurutnya, kapal itu diketahui umum dibeli dengan wang yang datang daripada skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

“Indonesia telah menyita kapal mewah itu dan kerajaan perlu melihat perkara ini dengan serius.

“Walau dikatakan bukan kapal kita tetapi isu utamanya wang dari 1MDB itu sepatutnya menjadi dana untuk keperluan rakyat,” katanya.

Beliau berkata demikian sewaktu ditemui media selepas perasmian sidang Dewan Rakyat oleh Duli Yang Maha Mulia Yang Dipertuan Agong, Sultan Muhammad V, di Kuala Lumpur.

Pihak berkuasa Indonesia Khamis lalu merampas Equanimity atas permintaan Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) AS.

Kapal yang didaftarkan di Kepulauan Cayman itu dilaporkan telah dibina khas untuk Jho Low, antara individu utama dalam skandal 1MDB.

Ia dianggarkan bernilai USD$250 juta (RM1 bilion).

Terkini, pihak Indonesia dilaporkan akan menyerahkan kapal tersebut kepada FBI untuk melengkapkan siasatan mereka.

Tindakan penguatkuasaan ini berlaku sewaktu Umno BN tidak berbuat apa-apa terhadap Low yang pernah difoto bersama Datuk Seri Najib Razak di atas sebuah kapal layar mewah.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=71411

Posted by on Mar 5 2018. Filed under BERITA UTAMA, NASIONAL. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Search Archive

Search by Date
Search by Category
Search with Google
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE