Zahid dicabar buktikan tidak sekongkol dengan ‘Raja judi’

(Oleh Fiza Abd Halim)

KUALA LUMPUR 6 JAN: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dicabar membuktikan bahawa beliau tidak mempunyai sebarang kaitan dengan ahli judi profesional, Paul Phua Wei-Seng yang juga didakwa terlibat dengan aktiviti kongsi gelap antarabangsa.

Ahli Parlimen Padang Serai, N Surendran berkata, Zahid masih berdiam diri sedangkan pelbagai reaksi berhubung surat yang diutusnya kepada Biro Penyiasatan Persekutuan Amerika Syarikat (FBI) bagi membela Phua.

Jelasnya, sebelum ini Zahid menyatakan bahawa beliau bertanggungjawab dalam isu keselamatan negara dalam membasmi jenayah perjudian, namun tiada maklum balas daripadanya untuk menepis dakwaan tersebut.

surendran“Zahid sampai sekarang belum menjawab pelbagai persoalan yang timbul. Kes ini amat serius kerana melibatkan keselamatan negara dan kenapa beliau masih lagi berdiam diri,” katanya.

Zahid sebelum ini dikatakan telah menulis surat kepada Timbalan Pengarah FBI, Mark F Guiliano menyatakan Phua bukan anggota kongsi gelap 14k Triad.

Perkara itu diterbitkan akhbar Hong Kong, South China Morning Post. Malah Menteri itu juga dilaporkan mendakwa Phua telah membantu Malaysia dalam perkara-perkara ‘keselamatan negara’ dan berharap Phua dapat pulang ke Malaysia.

Sejak 2008 lagi, Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah mengenal pasti tiga orang rakyat Malaysia sebagai anggota kumpulan kongsi gelap 14K, sebuah entiti jenayah terancang rentas negara.

Zahid melalui suratnya itu menyatakan, mereka juga mendapati bahawa 14K beroperasi di Malaysia, dengan pelbagai aktiviti daripada perjudian haram, penggubahan wang haram dan penyeludupan dadah.

Menurut Pendakwa Raya AS, mereka percaya Phua menjadi ahli kongsi gelap 14K, mengenakan tuduhan perjudian haram terhadapnya.

“Kita desak Zahid memberi penjelasan telus kepada rakyat kerana mereka berhak tahu kenapa surat itu perlu dihantar kepada FBI? Sekiranya tiada apa-apa yang disembunyikan, buktikan kepada rakyat bahawa beliau tidak bersengkongkol dengan Phua,” kata Surendran ketika dihubungi.

Pada 8 Oktober lepas, Zahid menyatakan komitmen kerajaan dalam memerangi perjudian haram apabila memutuskan operasi pembanteras perjudian kini bakal menjadi salah satu petunjuk prestasi utama (KPI) yang perlu dicapai oleh setiap ketua polis daerah.

Perkara itu diumumkan dalam sidang Parlimen yang lepas dan menurut Zahid, Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar sendiri yang akan memantau arahan tersebut bagi memastikan setiap KPI ditetapkan dicapai dengan jaya.

Surendran yang juga Ahli Majlis Pimpinan Pusat KEADILAN berkata, Zahid tidak boleh melepaskan diri dalam hal ini kerana ia melibatkan urusan pentadbiran negara juga isu keselamatan.

“Pelbagai andaian boleh dibuat sekiranya Zahid masih membisu, pelbagai laporan juga telah dikeluarkan untuk mendakwa beliau dalam hal ini,” ujarnya.

Short URL: http://www.keadilandaily.com/?p=64671

Posted by on Jan 6 2015. Filed under NASIONAL. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0. You can leave a response or trackback to this entry

Search Archive

Search by Date
Search by Category
Search with Google
Optimization WordPress Plugins & Solutions by W3 EDGE